Hopp til innhold

Alyattes II av Lydia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alyattes II av Lydia
Fødtca. 640 f.Kr.Rediger på Wikidata
Dødca. 560 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
FarSadyattes[1][2]
BarnKrøsus
Aryenis

Alyattes II var en konge av Lydia som regjerte 619–560 f.Kr. Han var sønn av Sadyattes og kom fra mermnadedynastiet som stammet fra kong Gyges.

Alyattes betraktes som den som grunnla det lydiske riket. I flere år fortsatte han krigen mot den greske bystaten Milet som hans far han startet, men ble til sist tvunget til å vende sin oppmerksomhet mot mederne og babylonerne lengre øst. Den 28. mai 585 f.Kr., under slaget ved Halys (ved dagens elv Kızılırmak), utkjempet mot Kyaxares av Media, skjedde det samtidig en solformørkelse (se filosofen Tales fra Milet), fiendtlighetene ble innstilt, fred ble inngått og elven Halys ble grensen mellom de to kongedømmene.

Alyattes fordrev kimmeriere fra Anatolia, underkastet karerne, og erobret flere joniske byer, inkludert Smyrna og Kolofon. Smyrna ble ødelagt og brent, i alle fall deler av den.

Han standardiserte myntvekten (1 stater motsvarte 168 hvetekorn). Myntene ble produsert ved å benytte en teknikk med ambolt og stempel hvor de fikk påtrykt et løvehode, mermnadedynastiets symbol.

Han ble etterfulgt av sin sønn Kroisos (bedre kjent i mytene som Krøsus). Hans datter Aryenis ble gift med Astyages, konge av Media.

Hans grav står fortsatt på et platå mellom innsjøen Gygaia og elven Hermos nord for Sardis. Det er en stor gravhaug med et underlag av store steiner. Den ble utgravd i 1854, ikke av profesjonelle arkeologer, men av Ludwig Peter Spiegelthal, prøyssisk konsul i Smyrna, som gravde en tunnel inn og fant et stor gravhvelv gjort av store marmorblokker med inngang ved passasje i samme stein fra sør. Sarkofagen og dens innhold hadde derimot blitt fjernet av tidligere gravplyndrere. Det som var igjen var en del ødelagte vaser i alabast, keramikk og trekull. På toppen av gravhaugen struttet en stor fallos av stein.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Q45270064[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Q45260873[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gewertz, Ken (2003): Artists' visions/versions of ancient Sardis Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine., Harvard News Office

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Settipani, Christian (1991): Nos ancêtres de l'Antiquité, s. 152
  • Lendering, Jona: «Alyattes of Lydia», Livius.org
Forgjenger  Konger av Lydia
619 f.Kr.560 f.Kr.
Etterfølger